Sköldpaddan Rör Sig
2010

Sköldpaddan Rör Sig är ett performance och en föreläsning med utgångspunkt i fantasyförfattaren Terry Pratchetts romanserie om Skivvärlden.

 Genom en associativ föreläsningsform, där den röda tråden är en redogörelse för hur Skivvärlden är uppbyggd förmedlas en berättelse om språk, vetenskap och olika sorters narrativ.

Peformanceföreläsningen hölls under våren 2010 på Konstfacks vårutställning samt på Teater Uno i Göteborg.

Manus och bildexempel ur föreläsningen:
“I samklang med den antropiska principen kan vi konstatera att eftersom denna extremt osannolika statistik observeras så måste den uppstå på ett ställe med variabler som tillåter exakt denna statistik att uppstå. Skivvärlden och hela konstruktionen med elefanterna och sköldpaddan är så osannolik att den aldrig hade kunnat existera utan det extra grundämne som gör att verkligheten är väldigt tunn runt Skivvärlden och som ger det magiska fält som omger den. Detta är ett grundämne som inte finns här på Jorden och som heter Narrativium. 
Det här extra grundämnet existerar på Skivvärlden i lika hög grad som barium och neon och jag har en bild här på det periodiska systemet, där ni ser en extra ruta med Narrativium, jag har valt att kalla det Nt, och som illustration har jag skissat upp här ungefär var jag tror att det skulle kunna hamna om vi skulle passa in det i vårt periodiska system.”