LJUD ~ VÅG ~ VATTEN
Minneshallen, Sjöfartsmuseet
Underströmmar (charm/strange) 2023


Utställningstext:
I duoutställningen LJUD ~ VÅG ~ VATTEN undersöker ljudkonstnären Gustav Lejelind och bildkonstnären Anna Liljedal den okända världen under vågorna, bortom den sjöfart som rör sig horisontellt mellan kontinenter och landmassor. I blickfånget står de fenomen och erfarenheter som hör vattenvärlden till; hydrosfären med sina unika fysiska förutsättningar, uppstigningar, nedsänkningar och havet som naturkraft såväl i myt som i verkligheten.  

Liljedal har i sin verkserie Underströmmar (charm/strange) utvecklat en metod där hon använder akvarellmåleri för att producera en sorts negativ som sedan scannas och  ”framkallas” genom att inverteras digitalt  och kopieras upp.  I LJUD ~ VÅG ~ VATTEN visas totalt fem framkallade akvarellnegativ tryckta på bomullstyg.

 
 


 



Traditionen att inom akvarellmåleri låta papprets vita yta gestalta ljus används i Liljedals metod som ett sätt att skildra djup, dunkla landskap och tyngdlöshet. Processen kan beskrivas som ett undersökande av ljus och dunkel, av det synliga och det okända och av avsikt och vågspel. Och kanske som en återspegling av det otillgängliga och okontrollerbara med havet – mörkret, djupet och en känsla av att vara främmande på sin egen planet.

Lejelinds ljudverk Submerge är en nyproducerad flerkanalig ljudinstallation bestående av ljudcollage med utgångspunkt i field recordings (fältinspelning) under vattenytan och strax ovanför densamma. Genom att simulera havets naturliga rytmer, vågornas meditativa skvalp, framrullande vågor och olika former av undervattensljud sammanfogar Lejelind experimentell ljudkonst med elektronisk musik.

loading...

Dokumentation från LJUD ~ VÅG ~ VATTEN.

loading...

Från finissaget av utställningen då Eva Svanebolms video Från VATTEN visades projicerad i utställningen.

"I det tidsbaserade videoverket Från VATTEN undersöker dansaren Eva Svaneblom hur allt liv på jorden är ur havet sprunget. Om vi lyssnar på vattnet inom och utanför våra kroppar  — vad skulle vi höra? Verket sker i samspel med Gustav Lejelinds ljudverk “Submerge” och Liljedals “Underströmmar (charm/strange)”. 

Dansare: Tuva Hildebrand & Eva Svaneblom 
Foto: Daniel Josefsson 

Från VATTEN bygger på dokumentationsmaterial från föreställningen VATTEN som spelades på Atalante den 3 - 4 december 2021 med stöd av Göteborgs Stad.